Pojke eller flicka? Barn!

Fick en insändare publicerad i lokaltidningen i dag. Har retat mig så på den eviga frågan som man får på diverse ställen: Pojke eller flicka? Å så får man rosa eller blått presentpapper, en vattenpistol eller en glittrig pryl som inte kan användas just till någonting alls... Trodde inte att jag skulle ha en chans att få med insändaren, men det gick! *glad* Klipper in den:

*****
Vi har köpt en Barnbox igen på en av ortens alla hamburgerrestauranger. Samma visa som alla andra gånger när det ska väljas leksak. "Pojke eller flicka?". "Det spelar ingen roll", blir mitt svar. "Sätt dit något som en 2 1/2-åring kan leka med". Kassörskan himlar med ögonen och suckar i tron att jag inget ser eller hör. Samma visa på en av familjer välbesökt majbrasa där det fanns en fiskdamm. Naturligtvis fanns det för ordningens skull två köer till den. Flickor och pojkar.

Vad blev det plötsligt för fel på att vara barn? Är det så fruktansvärt svårt att hitta neutrala leksaker till barnboxar och fiskdammar? Är det fel om en flicka får en vattenpistol och pojken en docka? Jag tycker att det är bra mycket tråkigare att se barnens reaktion när de får en leksak som är alldeles för avancerad för dem eller tvärtom för den delen...

Varför är det så viktigt att klämma in barn i fack baserade på kön? Ve den förälder som klär sin son i ett plagg med någon rosa detalj. Pojken riskerar ju allraminst att bli homosexuell! Flickornas kläder är så känsliga och tighta i passformen att de inte kan leka fritt i dem, men det spelar tydligen ingen roll så länge de är trendiga. Nättare passform och efterfrågan ser så ut, heter det visst. Vad klädkedjorna inte fattat är att föräldrar köper större storlekar än deras döttrar egentligen har för att de överhuvudtaget ska kunna röra sig i sina kläder.

Vad är vi så rädda för? Är det så hemskt att se ett barn utan att vara säker på vilket kön det tillhör? Varför är det så viktigt att till varje pris behålla det traditionellt "manliga" och "kvinnliga" på bekostnad av våra barns valmöjligheter? Ett barn som bara har "manligt" eller "kvinnligt" som val, begränsas som människa och medmänniska. Ett barn som får ta del av både och får det bästa av två världar. Det barnet behöver inte förlora någonting på bekostnad av sig själv eller vinna något på bekostnad av någon annan.

Pojke eller flicka? BARN!


Då kör vi!

Nu har jag också hakat på trenden med bloggar :-) Få se bara om jag får någon kläm på det... Men att det skulle vara så svårt att hitta ett passande namn? Fick leta ett bra tag innan jag hittade ett passande som var ledigt... Det fick bli Pippi - lite av en smygidol för mig och en favvis i min dotters värld.

Nu kör vi!


Första inlägget

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0