Näsblod

Fick ett samtal från dagis i dag. Dottern hade börjat blöda näsblod utan någon synbar orsak. Det har hänt förut och det har alltid varit tal om samma näsborre. Idag hade det varit svårstoppat - därav också samtalet. Det har kommit lite lätt rödfärgat snor under eftermiddagen, men så började det blöda igen nu strax innan sängdags.

Jag tycker att det är otroligt jobbigt och jag blir väldigt orolig när det händer. Började hon blöda av en tydlig anledning som att hon petat sig i näsan eller för att hon fått en smäll på näsan, vore det väl en sak. Men det här är något annat. Det har dessutom varit lugnt ett tag, så därför känns det ju än jobbigare nu när det börjar igen. Hennes allmäntillstånd är okej annars, hon har sagt att hon har varit trött i benen vid några tillfällen. Men det behöver ju inte ha något med näsblodet att göra...

Jag är däremot tacksam för att dottern tar sitt näsblod med lite större lugn i dag än vad hon hittills gjort. Förut har hon blivit jätterädd, nästan på gränsen till hysterisk. Nu ikväll konstaterade hon bara att hon blödde näsblod och sprang till köket för att hämta papper. Därefter talade hon om för mig vad som pågick.

Maken ska ringa läkeriet i morgon för att höra vad man kan göra. Vi har en teori om att dottern har sköra slemhinnor i näsan och att dessa tar mer stryk när hon är lite småsnuvig, eller att hon likt sin morfar har sköra blodkärl i näsan. Hoppas bara att det är något som det går att avhjälpa hyfsat lätt!

Kommentarer
Postat av: JoVi

Här har du en till som blött mkt näsblod i sina dagar, fast det har blivit bättre nu. Jag får för mig att det hör ihop med min allergi (pollen, damm, en del pälsdjur m.m.) och att jag gnuggade näsan utan att tänka på det.

Hoppas det ordnar sig på ett bra sätt för er modiga tjej!

2007-05-02 @ 22:25:29
URL: http://joviskarameller.blogg.se
Postat av: Pippi

Hurrahurrahurra, för JoVi! Du har just skrivit in den 200:de kommentaren i bloggen :-)

2007-05-02 @ 22:40:18
URL: http://pippi.blogg.se
Postat av: Carola

Hampus blödde oxå mycket näsblod när han var liten, enligt doktorn, i Kiruna ;) då förståss så var det fullt normalt. Fast vad är inte normalt på detta sjukhus?
Jag läste någonting, någongång att näsblod kunde bero på järnbrist.

2007-05-03 @ 06:55:45
URL: http://www.carolas.info
Postat av: Persilja

Min 10-åring blöder också ofta. Många örngott som fått fläckar för evigt...Men om du är orolig ska du ABSOLUT undersöka och nöj dig inte med deras vanliga "det är helt normalt". Oro ska man inte behöva gå omkring med. Och sen KAN det ju vara tecken på en sjukdom, inte ofta men ändå. Jag vill inte spä på din oro, men du har en modersintinkt att skydda ditt barn och då ska inte bristande vårdresurser kväsa den!!!
Fast det är säkert inget farligt alls. Men sånt ska bara vi lekmän säga. Läkare ska undersöka och SEN säga att det är okej! Kram!

2007-05-03 @ 09:32:47
Postat av: Persilja

Här får du en lugnande länk:
http://www.vardguiden.se/Article.asp?ArticleID=3253

2007-05-03 @ 09:35:16
URL: http://fyrabarnsmamman.bloggagratis.se
Postat av: Pippi

Tack Carola och Persilja!

I dag blir det för det första blodpudding med broccoli till middag (samt en lite bättre titt på vad vi kan äta mer av), sedan ska det ringas till sjukvården i morgon bitti.

Bävar bara för samtalet med Syster G som brukar ringa upp... Hon är den sortens sköterska som får en att undra vad man är för en hönsmorsa egentligen som ringer för obetydligheter som röda och kliande ögon (sonen) eller för den delen näsblod...

2007-05-03 @ 11:25:13
URL: http://pippi.blogg.se
Postat av: JoVi

Hur har det gått?

*satsar på 300 oxå* ;))

2007-05-03 @ 16:42:43
URL: http://joviskarameller.blogg.se
Postat av: Pippi

Jotack... Gått har det. Talade med världens mest sympatiska läkare idag (angående sonens ögon, dock), fler sådana läkare till folket! T. har inte blött näsblod i dag, men hon är förkyld. Jätteförkyld! Enda anledningen till att de inte ringde mig från dagis var att jag skulle komma inom en halvtimme i alla fall. Sedan har hon i stort sett legat pall i soffan. Skulle tro att det är anledningen till att näsan blödde igår. Har också preppat lillnäsan med Nozoil. I alla fall. Har överlämnat näsärendet till far i huset (han håller sig sakligare med trökiga sköterskor) och tar mig an sonens ögon - ska ringa specialistmottagningen i morgon och kolla när vi ska dit. Om det blir typ i morgon eller på tisdag... Det är mycket med dessa välsignade ungar...

2007-05-03 @ 20:13:21
URL: http://pippi.blogg.se
Postat av: Amlon

M. blödde näsblod jättemycket när hon var mindre. Det kom helt utan anledning och ganska mycket varje gång. Har för mej att det kunde bero på att man hade brist på någonting, men jag minns inte vad. Hur som helst så har det gått över nu. Vilket M. förståss tycker är skönt. Höjden av pino vore ju att bärja stört blöda ur näsan i skolan. ;)

2007-05-03 @ 20:36:39
URL: http://amlon.blogg.se
Postat av: IT-mamman

Man blir orolig när man inte vet. Men det är, som flera skrivit före mig, säkert inget farligt. Jag har haft elever i vissa klasser som ofta har blött näsblod. Har fått ha speciell fetvadd i lådan till dem. Det bara är olika med olika barn. Men jag förstår att du oroar dig - bra att kolla upp ändå. Lugnade jag dig nu eller blev det tvärtom? Kram.

2007-05-03 @ 20:43:47
URL: http://itmamman.wordpress.com/
Postat av: Pippi

Amlon och IT-mamman, ni anar inte hur skönt det är att ännu fler intygar att det inte _behöver_ vara farligt att ungen blöder näsblod! Far i huset talar om B och E-vitaminer. Jag är lite lur på järnet som Carola talade om... Måste kolla detta bums!

TACK! Allihopa för er omtanke! Om ni bara visste hur betydelsefullt det är!

2007-05-03 @ 22:35:44
URL: http://pippi.blogg.se
Postat av: jag!

Ish :/ tyder nog på tunna blodkärl, har jag också! börjar blöda bara jag knappt kommer åt näsan :p

2007-05-04 @ 11:44:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0