Tänk på barnen!

Här är den då... Min insändare i sin tryckta form.

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Jag hämtade barnen på dagis i fredags. Dottern hade ett långt, illrött märke tvärsöver halsen. Hon hade under lek knutit ett snöre runt halsen. 

Den för stunden närvarande personalen hade sett detta och var på väg för att ta hand om dottern, men hejdas av ett annat barn på väg att falla från en höjd. Då springer min dotter iväg och snöret stryper till. Hon kom undan med blotta förskräckelsen den här gången, men vad hade hänt om personalen hade varit upptagen med ett blöjbyte på toaletten?

Ingen skugga må falla på personalen! De har mitt fulla förtroende, mina barn är trygga med dem och de gör hela tiden sitt bästa utifrån de förutsättningar som gives. Det ska de ha en stor eloge för!

Skolledningarna, förvaltningsledningen och kommunledningen i Kiruna är ansvariga! Budgeten stramas åt med bl.a. större barngrupper som följd. Personalen som möter barnen larmar om att situationen måste förändras. Tar skolledningen överhuvudtaget strid för sina skolor och förskolor? Vaknar ni när socialen blir stående med oräkneliga barn och unga som skola och barnomsorg inte kunde ta hand om på grund av bristande resurser? Måste ett barn dö innan det händer något? Räknar ni med ett visst svinn? Vilka signaler får våra barn och unga genom att anslagen till barnomsorg och skola minskar, när det i nästa andetag pratas om visioner med ett ombyggt centrum? Vad spelar nya lokaler för roll i förlängningen om de som ska nyttja dessa är trasiga barn och unga som saknar drömmar, visioner och inte minst möjligheten att förverkliga dem? Detta för att de tidigt fått lära sig att det inte är någon idé att signalera sina behov därför att det inte finns resurser för att tillgodose dem i alla fall. Visst är det trevligt med ett ombyggt centrum, men är kassan konstant och jag måste välja mellan det och mer resurser till skolan/barnomsorg så väljer jag lätt det sistnämnda. 

Jag vill minnas Kiruna som en kommun där man satte människornas väl och ve i första rummet, inte som en kommun där politikerna signalerar att det viktiga är att de framstår som visionärer genom vansinnesprojekt som nya bostäder med alldeles för höga hyror. Det är inte ens förenligt med en god socialdemokratisk politik!

 

Vilket gensvar!

Vilket gensvar jag har fått på lördagens insändare! Ändå har jag varit grymt asocial i helgen ;-) Undrar hur det blir i morgon på jobbet eller när jag lämnar ungarna på dagis...

Det har ringt folk hit hem och uttalat sitt stöd både å sina egna och å bekantas vägnar, grannar har klivit ut när jag kommit hemkörande med bilen och nyss ringde en kollega och berättade om sin "tantmiddag" där de börjat prata om min insändare och alla tyckte att jag hade skrivit SÅ bra och SÅ rätt *hihi*

Jag kanske borde bli politiker... *garv*

Oavsett vilket så känns det himla bra att få ett sånt stöd från folk omkring mig. Det känns också bra att få bekräftat att jag inte är helt ute och cyklar :-)

Så kom då nästa slag under bältet...

...11 lärare ska sägas upp från skolan där jag jobbar. Det gungar lite under fötterna på mig nu och jag tycker inte om det. Jag har jobbat länge, men inte länge nog för att jag lugnt ska kunna luta mig tillbaka och andas ut. Visserligen har jag varit less (är väl det fortfarande också) och visst ser jag mig om efter nya jobb... Men en omplacering är ju bra mycket trevligare att handskas med om den är självvald, liksom.
-Aldrig är man nöjd ;-)

Jag fick i alla fall feedback på min insändare (förra inlägget i bloggen) från den ena lokaltidningen i dag. Insändarredaktören tyckte att det var ett intressant ämne, men att min text var för lång. Nu har jag kortat av den och skickat tillbaka den. Håll tummarna!

Är våra barn och unga ingenting värda???

Jag hämtade mina barn på dagis i fredags. Jag pratade med personalen som vanligt och det mesta hade gått bra. Dottern hade däremot ett långt, smalt och illrött märke tvärsöver halsen. Hon hade lekt med ett annat barn och hade under denna lek knutit ett snöre runt halsen och detta var fast i en dörr. Den för stunden närvarande personalen hade sett detta, var på väg för att ta hand om dottern, men hejdades av att min son var på väg att trilla ner från en soffa. Hon tar förstås hand om sonen i flykten, men samtidigt springer min dotter iväg, fortfarande med ett tunt snöre runt halsen och det stryper förstås till. Nu slutade det lyckligt och min dotter kom undan med blotta förskräckelsen. Men vad kunde ha hänt om det varit fler barn som krävde omedelbar uppmärksamhet på plats för stunden? Vad hade hänt om denna personal hade varit upptagen med att byta blöja på ett annat barn och inte varit i samma rum?

 

Ingen skugga må falla på personalen! Jag har fullt förtroende för dem och mina barn är trygga med dem. De gör hela tiden sitt bästa utifrån de förutsättningar som de har att arbeta utifrån och det ska de ha en store eloge för!

 

Jag ställer skolledningen, förvaltningsledningen och kommunledningen i Kiruna till svars för detta! Det är de som bär ansvaret för barngruppernas och klassernas storlek, det är de som stramar åt budgeten för skolområdena gång efter annan och fortsätter med detta trots att personalen inom både barnomsorg och skola larmar om att situationen måste förändras. Vilken strid tar skolledningen för sina skolor och förskolor? Vad är det som behövs för att ni samtliga ska få upp ögonen? Att barn förolyckas? Att socialförvaltningen ska ta hand om de barn och unga som skola och barnomsorg inte kunde ta hand om på grund av bristande resurser? Eller räknar ni helt kallt med att det ska finnas ett visst svinn?

 

Vilka signaler får våra barn och unga genom att kommunledningen drar ner på anslagen till barnomsorg och skola med större barngrupper och klasser som följd, för att i nästa andetag prata om enorma visioner med nybyggnationer i centrum där både bostäder och affärslokaler ska finnas? Ett storslaget Hjalmars hus där ett nytt bibliotek och konferenslokaler ska inhysas och så vidare? Vad spelar det för roll i förlängningen om exempelvis bibliotekslokalerna är gamla om de som ska nyttja dessa är trasiga barn och unga som inte fått sina behov tillgodosedda i förskolan och skolan på grund av bristande resurser? Om de som ska bo i bostäderna saknar drömmar, visioner och inte minst möjligheten att förverkliga dem för att de tidigt fått lära sig att det inte är någon idé att signalera sina behov därför att det inte finns resurser för att tillgodose dem i alla fall.

 

Visst är det trevligt med nya, fina byggnader. Visst kan jag också hålla med om att det vore trevligt med ett omgjort centrum. Men om penningasäcken har en konstant storlek och jag måste välja mellan nybyggnationer i centrum och mer resurser till skolan och barnomsorgen så väljer jag lätt det sistnämnda. Våra barn och unga är vår framtid, det är dem vi ska satsa på! Inte byggnader som kommer att stå kvar, gapande tomma, som ett monument över en inbillad, storslagen socialdemokratisk era. Jag vill minnas Kiruna som en kommun där man satte människornas väl och ve i första rummet, inte som en kommun där politikerna signalerade att det som verkligen betydde något var att få sig själva att framstå som visionärer genom att påstå att det Kiruna verkligen behövde var nya affärs- och konferenslokaler samt nya bostäder med alldeles för höga hyror. Jag vill inte behöva minnas Kiruna som en kommun där kommunledningen tyckte att människorna, stora såväl som små, var oviktiga. Detta är inte ens förenligt med en god socialdemokratisk politik!


Små glädjeämnen...

  • Att se en busschaufför som lämnat hållplatsen stanna 50 meter senare i vägkanten för att plocka upp en liten tjej som missade bussen...
  • Att äta årets första semla.
  • Att få en godnattkram och en godnattpuss av barnen.
  • Att få handla lite nya kläder till barnen.
  • Att studielånet minskade föregående år (med en hel hundralapp *hihi*) istället för att öka.
  • Att mina elever på skolan är så fantastiska.
  • Att jag har motorvärmare på jobbet.
  • Att väggen mellan vardagsrummet och dåvarande matrummet är riven.
  • Att jag är frisk.
  • Att barnen är friska.
  • Att jag hittade min sovsäck, så att V. kan ligga i den ute i vagnen och sova middag.
  • Att jag har tofflor på fötterna.
  • Att M. nattade barnen (jag är sååå trött!).
  • Att M. tog ut hundarna.
  • Att M. tog sig tid att lyssna när jag deppade ihop i morse.

Sämre, sämst, jag...

Känner mig helt och totalt sänkt.

Sonen vaknade samtidigt som jag och det var ju helt i sin ordning, att dottern vaknade senare - ungefär samtidigt som jag precis skulle ta min första munfull med kaffe *skit, hade det inte kunnat vänta FEM ynka minuter till?* var ju också okej, men när jag stod där i halvkoma så önskade jag verkligen att jag hade kunnat få FEM små minuters andrum. Det är med nöd och näppe som huvudet fungerar och morgonhumöret är inte det bästa i sådana lägen. Det brukar ge sig med kaffet...

Så går allt i ett, det ena avlöser det andra, ungarna knatar omkring och tjuter i högan sky (ja, skriker alltså, de gråter inte) och klimax uppnås när sonen får för sig att hälla ut precis hela innehållet i pottan på badrumsgolvet... Sockar och allt blir förstås blött i kiss, badrumsgolvet får spolas av och mitt kaffe står i köket och kallnar... Där någonstans regredierar jag till världens lägst stående varelse. Jag får ett hjärnsläpp och svär så det osar över sonens tilltag och skrämmer förstås mer slag på ungarna genom att göra det än om jag varit med sansad. *suck*

Varför finns inte funktionen ctrl-alt-delete i vanliga livet? Varför kan man inte få en omstart på dagen?

Dags att ta hand om kravallbarnen nu och gå till ännu en dag på dagis/jobbet. *blääääääää*

Vad är du tacksam för i dag?

Jag fick ett mail i dag där det stod:

"Enligt Oprah så är man lycklig människa om man varje dag kan hitta 5 grejer som man är tacksam för.
Så vad är du tacksam för idag??"

Mitt svar blev:

1. Barnen! Det är så underbart att komma hem när man hör ett glatt "Heeeej mamma! Vi äääter!" ackompanjerat av "Heee mam-mam, ti-dää, ä-dää"*1000 från liten V.
2. Att ungarna är friska.
3. Att M. är den han är.
4. Hundarna. Där snackar vi verkligen villkorslös kärlek och uppskattning... Det är nog bara hundarna som är glada att se en överjävligt trött och surmulen N. komma ner för trappen med en oförskämt pigg V. i famnen kl. 05.10 på morgonen ;-)
5. Att jag haft så mycket planeringstid på jobbet de tre första dagarna så att jag slipper jobba så mycket hemma eller för den delen stressa livet ur mig på jobbet.

Vad är du tacksam för i dag?

Avlämning utan protester! *lycka*

Var egentligen på väg att lägga mig nu, men jag måste bara få berätta en sak om lillskräp :-)
I dag var första dagen (efter att inskolningen blivit klar) som V. inte alls protesterade när han och T. blev kvar på dagis. Tidigare i veckan har han gett uttryck för lite halvhjärtade protester sådär, men i dag tog han sin fröken i handen och tultade lyckligt iväg för att hämta matvagnen. Klart att han sedan var tvungen att göra ett utbrytningsförsök och sticka in på en annan avdelning *busunge*, men det var allt annat än ledsna miner. T. ropade bara "Hejdåååå, mamma!" och försvann sedan som ett spårljus.

Det är så skönt att det går bra för dem där... Mitt hjärta hade brustit om båda barnen (eller en av dem för den delen) varit jätteledsna vid avlämningen. Jag är lyckligt lottad. I alla fall i dag.

I och för sig tror jag att promenaden till dagis gjorde en avsevärd skillnad för V. Stunden det tar att promenera de 200 metrarna till dagis behövs nog för att han ska hinna förbereda sig mentalt på vart han är på väg och var han ska vara.

Att det sedan finns miljoner saker att upptäcka är en annan bonus. I dag var det en stor gran som var väldigt fascinerande. T. tyckte att det var trivsammare att gå med sin hand i min och filosofera om stort och smått. *mys*

Kanske ska lära mig att gilla läget lite oftare...

Det var inte så hemskt när det kom till kritan. Att jobba alltså. Men jag hade ändå föredragit att vara hemma med barnen och M. Med heltidslön förstås ;-)

Det kanske är som buddhisterna, eller många buddhister menar. I korthet då att lidandet upphör när vi slutar sträva efter mer, bättre, lyckligare och så vidare? När vi bara sätter oss ner och gillar läget även fast det inte är det optimala?

Jag kände mig ärligt talat som en daggmask på en metkrok i går, en daggmask som frenetiskt kämpade för att ta sig lös. Klart att man lider då... Men i morse då, när V. till att börja med vaknade 10 minuter före väckarklockan, alltså 5.50 *gääääsp*, när jag bara pallrade mig upp... Tog på mig och barnen kläderna, fixade frukost, donade på och till och med hann med att dammsuga innan vi gick till dagis... Då led jag inte särskilt mycket alls... Vi hade en mycket trivsam morgon tillsammans. Jag och barnen.

Det är kanske det det handlar om? Det som är grejen? Att gilla läget...


I morgon...

...börjar jag att jobba igen efter ett långt och välbehövligt juluppehåll.
...kommer barnen att börja på dagis kl. 8 och komma hem först 14.30 - tills vidare.
...börjar M. att jobba igen efter sin föräldraledighet.

I dag...
...har jag haft huvudvärk mest hela dagen.
...har jag försökt slå undan varje tanke på mitt arbete.
...har jag haft ågren till och från hela dagen.

Behöver jag skriva det rakt ut?

Jag vill forstätta vara ledig tillsammans med min man och ha barnen hemma på heltid! Jag vill vara ekonomiskt oberoende och möjligen jobba för ro skull, inte för att jag måste få in pengar på något vis.

Jag måste börja köpa trisslotter lite oftare. Ni kan väl hålla tummarna för en storvinst? 25000 kr/månad i 25 år? Fast jag är inte knusslig. 10000 kr/månad i 10 år går bra det också ;-)

Lade förresten in en bild på min isprinsessa i förra inlägget...

Prinsessa på hal is

I dag har dottern haft skridskopremiär. Det var en tjeja som var mycket förväntansfull... Mellanmålet åt hon upp av bara farten, det obligatoriska toalettbesöket stökades lika snabbt undan liksom påklädningen. Det var också en flicka fylld av självförtroende som knuffade sin röda, lilla spark halvkilometern till hockeyplanen med skridskorna omsorgsfullt nedlagda i Pippi-ryggan, som i sin tur hängde över sparkstyret. För en sak fick jag veta. "Du får INTE hålla i mig, mamma. Jag är en STOR flicka och jag kan åka skridskor SJÄLV:"

Väl på hockeyplanen slog det dottern att det liksom inte bara var att åka, utan att det var lite mer komplicerat än så. Men hon stod fast vid sitt ord om att jag inte fick hålla i henne (bara lite) utan det blev sparken som fick bli stöd istället. Oavsett antalet vurpor, snubblingar och jag vet inte allt, så var det däremot en flicka som glittrade ikapp med snökristallerna och isen. Inte en enda gång försvann leendet från hennes ansikte, inte en enda gång klagade hon över något.

Minnet av lyckan som lyste ur hennes ansikte kommer att hålla mig upprätt många jobbiga stunder.

12184-1

Göm napparna!

I dag var sista dagen på sonens inskolning, på måndag börjar "allvaret". Hela inskolningsprocessen har gått smidigt och mycket bättre än förväntat. Den sista veckan har han förstås knorrat just vid avlämningen, men det har tydligen varit mycket snabbt övergående.

Pratade med en ur personalen vid lunchtid i dag och de uppfattar sonen som en trygg, stark kille och det är skönt att höra. Vad jag däremot ställer mig lite kluven till är kommentaren (dock sagd i all vänlighet, det var liksom ingen underliggande kritik där eller så) om att han verkligen har röstresurser. Min son är alltså en veritabel skrikhals som gärna tar sin starka röst till hjälp när något går honom emot. Inte helt otippat i och med att han inte pratar desto mer, men ändå. Å ena sidan blir jag glad för att han inte är någon dörrmatta och för att han vet vad han vill. Å andra sidan känns det lite jobbigt att just V. ska vara "den där gapiga ungen" på dagis.

De äldre barnen på avdelningen har dessutom lärt sig nåt nytt: "Göm napparna!!! V. skriker efter dem!". Ska jag skratta eller ska jag gråta? ;-)

Fantastiskt med mormor och morfar!

I kväll har maken och jag haft en verklig helkväll och den hade inte varit möjlig om inte mormor och morfar kommit ner till oss och passat barnen. Det är verkligen guld värt med mor- respektive farföräldrar (andra bra barnvakter också för den delen) som barnen är trygga med och som gärna tar sig tid att umgås med barnen.

Jag hade förmånen att få en biljett till den lokala nyårsrevyn i julklapp av min fackförening och köpte så en till maken i julklapp, vi bestämde "dubbeldejt" med ett par vänner till oss som vi träffar alltför sällan och gick först och åt en bit mat på O'Learys (hur gott som helst) för att sedan gå vidare och kolla på nyårsrevyn... Det var fantastiskt trevligt! Under tiden som vi satt och pratade konstaterade maken och jag också att vi inte varit ut och ätit middag på restaurang/någon pub sedan december 2003! Då är inte besöken på hamburgerrestauranger giltliga :-) Det går ju inte att kalla oss festprissar baserat på detta, men jag gör gärna om det ;-)

Märklig känsla...

Det är en mycket udda känsla att vara hemma med maken på tu man hand medan barnen är på dagis. Plötsligt finns det så mycket tid att göra massor på, men det enda vi kom oss för att göra var att ta en långpromenad med hundarna. Lyxigt värre.

Samtidigt lider jag av dåligt samvete. Om vi är hemma ska ju barnen också vara hemma, liksom. Att det handlar om inskolning för att starten på dagistillvaron ska bli så lindrig som möjligt spelar mindre roll. Vilken sketen rävsax det är egentligen!

Dagens lysande länk går till:
http://www.supermamman.se


Stoppa sabbet!

Nu har barnen varit i farten igen. Denna gång med vaxkritor på tapeten (som iofs är skitful) i matrummet. Maken försökte sig på att få bort spåren efter ungarnas framfart, men utan att lyckas. det enda som hände var att färgen smetades ut ytterligare.

Det är däremot svårt, mycket svårt att bli arg på barnen för en sådan sak. För att inte säga omöjligt. Dessutom har jag ju fått ett nytt skäl att tapetsera alternativt måla om i matrummet... När vi ändå håller på kan vi ju lika gärna riva ner väggen mellan vardagsrummet och matrummet också ;-)

Dagens länk går till Fläcklexikon:
http://www.scout.se/fakta/flacklexikon.html

RSS 2.0