Slutstrejkat

Få har väl kunnat undgå att märka att det pågått en vild strejk här på LKAB några dagar. Hur det än är så är det slutstrejkat nu och det är jag glad för av många olika anledningar. Ingen tycker att det är kul att strejka, man gör det inte för ro skull (ja, undantag finns förstås - det gör det alltid), men det finns ett par saker som jag upplevt som väldigt, väldigt beklämmande under dessa dagar.

1. Tonen som strejkkritiker använt gentemot de strejkande. Man stirrar sig blind på slutlönen, den sammanlagda summan efter att tilläggen räknats ihop med grundlönen. Men man har glömt att tillägg inte är någon konstant, de skulle lika gärna kunna plockas bort och då sitter man där med en halvmessyr till grundlön. Man har slängt ur sig kommentarer som "lyxstrejk", "har priset på skotrar gått upp?", "andra har minsann sämre löner". Varför? Min uppfattning är att det lyser missunsamhet om dessa kommentarer. Ingen ska få ha det bättre än någon annan, utan alla ska ha det lika jävligt. Jante kommer inte långt efter: "varför tror gruvisar att de är så speciella?". Vad är det för fel i att värdera det arbete man utför högt, frågar jag.

2. Tonen som många "gruvisar" använder om högskoleutbildat folk. Det är en väldigt nedlåtande ton även det och man tycks hysa ett stort förakt för utbildning. Men det är ju så, att ingen skulle klara sig utan den andre. Högskolepoäng blir synonymt med idioti och dåligt ledarskap, men än har jag inte sett någon högskolekurs där man kunnat läsa 20 poäng "Allmän idioti" eller för den delen 20 poäng "Dåligt ledarskap A". Personligheten tror jag däremot är väldigt avgörande för vilken typ av ledare du blir, men det krävs också en ödmjukhet från båda sidor för att man ska kunna mötas.

Den här tonen som man använder gentemot varandra gynnar ingen. "Gruvisar" kan sitt jobb - oftast också väldigt bra! Erfarenheten tas inte alltid tillvara så som den borde. Ingenjörer kan sitt jobb, de är inte idioter bara för att de pluggat. Varför detta förakt för varandra? Ingen blir gladare av det, den psykosociala arbetsmiljön blir tydligt sämre. Prestige? Revirpinkeri? Vad är det frågan om? Egentligen? 

Kommentarer
Postat av: Killfröken

Det är tråkigt hur det vuxit en opposition mot facket. Precis som du säger är det det naturligaste i världen att en yrkesgrupp samlar sig och jobbar för att förbättra både sitt egna yrke och sina egna villkor. Det är inget konstigt i det.

Vad som är lite anmärkningsvärt med gruvstrejken är att den inte utlystes på rätt sätt vilket gör den olaglig. Det kan tyckas som en skitsak att bland annat ge två veckors varsel om strejk och liknande men om vi utlyser stridsåtgärder på det sättet som vi kommit överens med chefen om har vi ett oerhört starkare läge att förhandla.

Jag är själv inblandad i ens trejkkonflikt just nu och jag håller med dig, det är inte kul att strejka. Folk som egentlgien är vänner blir tillfälliga fiender och folk som man oftast fungerar bra ihop med ska frysas ut för att tvinga fram en nödvändig förbättring.


Ha det gött
//Killfröken

2007-05-10 @ 06:09:52
URL: http://killfroken.blogg.se
Postat av: Esters Mamma

Är inte Jante väldigt markant i din stad, tänker på alla tornedalingar som bor där och som är uppvuxna i dess anda?
Därifrån kommer nog båda dina reflektioner, både om den att gruvisarna skulle lyxstrejka som att dom som har akademisk examen skulle vara *fina i kanten*
Stick inte ut! Det är ledordet för många och det gör mig så upprörd.

2007-05-10 @ 10:22:48
URL: http://estersmamma.blogg.se
Postat av: Pippi

Killfröken:
Håller med om att det är synd att så många är kritiska mot facket. Strejken här var ju olaglig, inte tu tal om det. Vad jag finner anmärkningsvärt var att det verkar som att den andå var nödvändig för att arbetsgivaren skulle förstå (?) att man gjort en feltolkning av avtalet. Skönt att det är över, i alla fall för nu.

Esters mamma:
Ja, Jante har ett påtagligt inflytande här, det är tyvärr sant. Men det intressanta är att de flesta kritiska kommentarerna som jag hört/läst kommer från kustbor... Så det är kanske så att hela norrbotten är fullt missunsamhet? Trist är det i alla fall!

2007-05-10 @ 10:49:37
URL: http://pippi.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0